De meest voorkomende vragen met antwoorden

De Rainwinner biedt een uitgebreid pakket aan mogelijkheden. Te veel om ze allemaal op deze site uitgebreid toe te lichten. Dus begrijpelijk dat u met vragen zit. Wellicht valt uw vraag onder de meest voorkomende vragen. Daarom hebben wij deze, met het antwoord, voor u op een rijtje gezet.

Wat is de inhoud van één Rainwinner module?
De Rainwinner module heeft een netto inhoud van 110 liter.

Verkleurt de kleur van de Rainwinner door zonlicht?
De gebruikte grondstof is door en door antraciet en verkleurt niet.

Is het materiaal UV-bestendig?
Aan de basis grondstof wordt een UV-remmer toe gevoegd. Dat maakt dat de Rainwinner modules UV-bestendig zijn.

Bestaat de Rainwinner uit gerecycled kunststof?
Het nadeel van het gebruik van gerecycled kunststof is dat de samenstelling uit diverse verschillende kunststofsoorten met verschillende kwaliteiten bestaat.
Hierdoor is de gewenste kwaliteit niet te garanderen. Vanwege de toepassing van de Rainwinner is een hoge kwaliteit belangrijk en tevens maakt de productietechniek het gebruik van gerecycled kunststof niet mogelijk. We hadden het om milieutechnische, maatschappelijke en economische redenen graag anders gezien. Gelukkig wordt de Rainwinner module van het materiaal HDPE gemaakt en is deze 100% recyclebaar.

Hoe groot is de kans dat de module gaat lekken?
De Rainwinner wordt geproduceerd middels de productietechniek rotatie gieten. In een gesloten matrijs wordt kunststof ingebracht. De matrijs wordt aan een arm gemonteerd die roterende beweging maakt. Door de matrijs te verwarmen wordt het kunststof vloeibaar. De roterende beweging zorgt ervoor dat het kunststof tegen alle wanden van de matrijs wordt geslingerd. De Rainwinner module bestaat dus uit één stuk kunststof. Hierdoor is het lekken van de modules uitgesloten.

Hoe hoog kunnen de modules gestapeld worden?
De modules kunnen maximaal 3 hoog gestapeld worden.

Kunnen en mogen er planten tegenaan groeien.
Er kan een raster voor de modules worden geplaatst om er geleide- of klimplanten voor de modules te laten groeien. Een raster kan aan de palen worden bevestigd. Planten die geleid moeten worden, kunnen worden toegepast. Hedera is één van de weinige klimplanten die ook naar het licht groeit. Zodra scheuten van de Hedera tussen de modules gaan groeien zijn zij in staat om de modules te ontwrichten. Dat maakt dat de Hedera niet geschikt is om voor de Rainwinner toe te passen.

Waar wordt de Rainwinner geproduceerd?
De Rainwinner is een Nederlandse vinding en wordt ook in Nederland geproduceerd. Een echt Hollands product dus.

Wat zijn de afmetingen van de module?
De afmetingen van de Rainwinner module zijn 90 cm x 22 cm x 60 cm (L x B x H). Twee stapels van drie modules naast elkaar heeft de afmeting van één schuttingdeel (180 cm x 180 cm)
De Rainwinner is zo ontwerpen dat bij het vervangen van één bestaande schuttingdeel voor zes Rainwinner modules, de bestaande palen kunnen blijven staan.

Moet ik, bij het monteren van de Rainwinner, in de tuin van de buren staan?
Nee, u kunt de Rainwinner geheel vanuit eigen tuin plaatsen en aansluiten.

Kan iedereen de Rainwinner zelf plaatsen en aansluiten?
Zodra u contact met ons opneemt stellen wij u specifieke vragen zodat wij voor u de juiste onderdelen kunnen vaststellen en leveren, met een voor uw situatie aangepaste handleiding. Hiermee wordt het eenvoudig om de Rainwinner zelf te plaatsen en aan te sluiten. Mocht u ervoor kiezen om het plaatsen uit te besteden, dan kunnen we dat voor u organiseren.

Kan ik de Rainwinner overal in de tuin plaatsen?
Ja dat kan. De Rainwinner is juist ontworpen zodat u de modules daar kunt plaatsen waar u hem wenst, zonder dat de aanvoer-/verdeelbuis zichtbaar is. De net onder het maaiveld liggende aanvoer-/verdeelbuis zorgt daarvoor. Naast de locatie vrijheid maakt deze verdeelbuis het mogelijk om verspreid in uw tuin meerdere opstellingen te plaatsen. De aanvoer-/verdeelbuis verbindt deze verschillende opstellingen (niet zichtbaar) met elkaar waardoor deze één opslagsysteem vormt. Ook wordt het hiermee mogelijk om op diverse locaties in uw tuin aftapkranen te plaatsen. Hierdoor hoeft u geen lange afstanden met een volle gieter af te leggen.

Wij en onze buren willen de Rainwinner modules inzetten als erfafscheiding. Wij delen samen één regenpijp en willen allebei gebruik maken van ons eigen hemelwater. kan dat?
Dat kan zeker. Elk huishouden krijgt zijn eigen opslagsysteem, aanvoer-/verdeelbuis en tapkraan. Hierdoor ontstaan er 2 gescheiden circuits en kan elk huishouden beschikken over zijn eigen hemelwatervoorraad.

Komt er stank vrij, net als een gewone regenton?
Nee, dat is niet mogelijk. De onder het maaiveld met hemelwater gevulde aan/verdeelbuis werkt net als de ‘zwanenhals’ bij een wastafel. 

Is algengroei in de Rainwinner modules mogelijk?
Dat is niet mogelijk. Algen hebben o.a. licht nodig om te kunnen blijven leven. Door de kleur donker antraciet grijs en de wanddikte van de Rainwinner module laat de wand geen licht door en daarmee wordt algengroei vermeden.

Hoe groot is de kans op legionella besmetting bij het gebruik van de in de Rainwinner modules opgeslagen hemelwater?
Legionella bacteriën komen van nature voor in grond- en oppervlaktewater. Regenwater bevat nauwelijks legionellabacteriën. https://www.duurzaamthuis.nl/tuinsproeier-let-op-met-legionella   Het besproeien van hemelwater levert dus geen gevaren op voor onze gezondheid. Daarnaast vermenigvuldigen legionellabacteriën zich bij een watertemperatuur tussen de 30 en 35 graden Celsius. Door de dikke wanden van de Rainwinner modules en de massa aan water, wordt het in de Rainwinner opgeslagen hemelwater nooit warmer dan 20 graden Celsius.  Bovendien kent het Rainwinner systeem heeft geen ‘dode’ eindpunten waar hemelwater lang kan blijven ‘staan’. Gelukkig regent het in Nederland regelmatig en zorgt de aanvoer-/verdeelbuis ervoor dat al het opgeslagen hemelwater in beweging is als het regent of er gebruik van wordt gemaakt.

Wat gebeurt er als het regent en de Rainwinner modules zitten vol?
Net als bij de reguliere regenton wordt er een regenwater vulautomaat aan de regenpijp geplaatst. Het hemelwater, dat niet in de Rainwinner modules geborgen kan worden, loopt via de regenpijp naar het riool of een andere hemelwatervoorziening (infiltratiekrat o.i.d.).

Komt er blad of ander organisch materiaal in de Rainwinner modules terecht?
In het geleverde pakket vindt u ook een bladscheider. Deze wordt boven de regenwater vulautomaat aan de regenpijp gemonteerd en zorgt ervoor dat er geen blad, takjes e.d. in de Rainwinner modules terecht kan komen.

Komt er zand (sediment) in de Rainwinner modules terecht en zorgt dat voor verstopping?
Zware delen (sediment) komt direct in en blijft achter in de onder het maaiveld liggende aanvoer/verdeelbuis. Het sediment is zwaarder dan water en daardoor blijft het achter in de aanvoer-/verdeelbuis waardoor het niet in de Rainwinner modules kan komen. (zie ook het antwoord op de volgende vraag).

Is het systeem vorstbestendig?
Ook daar hebben wij goed over nagedacht. De onder het maaiveld liggende aanvoer-/verdeelbuis wordt aan de regenpijp gekoppeld. Daartussen wordt een afsluiter geplaatst. Normaal is deze afsluiter afgesloten zodat de modules gevuld kunnen worden. Om vorstschade te voorkomen dient men de afsluiter voor de vorstperiode open te draaien. Daarmee wordt het opgeslagen hemelwater direct via de regenpijp afgevoerd. Het gehele systeem, inclusief de aanvoer-/verdeelbuis, wordt daarmee geleegd. Mocht er hemelwater van het dak afkomen, dan loopt dat direct via de regenpijp naar het riool of een andere hemelwater voorziening (infiltratiekrat o.i.d.). Op deze manier wordt één keer per jaar het Rainwinner systeem volledig geleegd. Daarmee verdwijnt tevens het sediment, dat in de verdeelbuis is achtergebleven, in het riool of een andere hemelwater voorziening. Mocht u het nodig vinden dan kunt u dat uiteraard meerdere keren per jaar doen.

Hoe vult de Rainwinner zich met het hemelwater?
De Rainwinner kan op twee manieren worden gevuld met hemelwater. De keuze is afhankelijk van de wensen van de gebruiker en/of het gewenst wordt om de Rainwinner opstelling tegen de regenpijp te plaatsen. In dat laatste geval wordt de regenwater vulautomaat direct op Rainwinner opstelling aangesloten en wordt deze dus van bovenaf gevuld. Bij Rainwinner opstellingen die niet direct tegen de regenpijp worden geplaatst, maken we gebruik van een aanvoer-/verdeelbuis die zich net onder het maaiveld bevindt. Het vullen van de Rainwinner opstelling gebeurt dan ook vanaf de onderkant. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van de natuurlijke wet, communicerende vaten. De afstand die er afgelegd dient te worden of de hoeveelheden Rainwinner modules die gevuld dienen te worden, speelt hierbij geen enkele rol.

Zat uw vraag/antwoord hier niet tussen, stel deze gerust en u krijgt binnen 24 uur antwoord van ons. Van vragen is niemand dommer geworden, ook wij niet.